Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Δαχτυλίδωμα των καναρινιών


Την έκτη ημέρα επιλέγουν συνήθως οι εκτροφείς για να περάσουν τα δακτυλίδια αναγνώρισης στα πόδια των νεοσσών. Το δακτυλιδωμα είναι μια ανώδυνη διαδικασία για το πουλί. και είναι η απόδειξη ότι πρόκειται για ένα πουλί κάποιας ράτσας από οργανωμένη εκτροφή
Τα δαχτυλίδια που φέρουν τα πουλιά στα πόδια τους αναγράφουν κάποια βασικά στοιχεία όπως:
• Η χρονολογία γέννησης, η οποία εκφράζεται με ένα διψήφιο αριθμό που αντιστοιχεί στο έτος π.χ. 10 για το έτος 2010.
• Τα αρχικά της ομοσπονδίας της χώρας από την οποία προέρχεται το πουλί π.χ. FPO (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ορνιθολογίας ΠΟΟ) ή ΕΟΟ (Ελληνική Ορθολογική Ομοσπονδία), για την Ελλάδα.
• Ο κωδικός του συλλόγου στον οποίο ανήκει ο εκτροφέας και ακριβώς δίπλα ο αριθμός μητρώου του εκτροφέα.
• Ο αύξων αριθμός δακτυλιδιού, που αντιστοιχεί σε καθένα από τα δαχτυλίδια που έχει στην κατοχή του ο εκτροφέας.
Μπορείς επίσης να αναγνωρίσεις με μια γρήγορη ματιά τη χρονολογία γέννησης του πουλιού από το χρώμα του δαχτυλιδιού, αφού σε κάθε έτος αντιστοιχούν δαχτυλίδια συγκεκριμένου χρώματος.
Πως κάνουμε το δαχτυλίδωμα (εικ 1-5)
Με το ένα μας χέρι πιάνουμε τα τρία μπροστινά ποδιά του νεοσσού μαζί και τα κρατούμε κολλημένα. Τα περνάμε αργά και προσεκτικά μέσα στο δαχτυλίδι. Με το ένα χέρι κρατάμε τα μπροστινά πόδια του πτηνού που έχουμε περάσει και τραβάμε προς τα πίσω το δαχτυλίδι Κρατάμε σε ευθεία γραμμή με την κνήμη του το πίσω πόδι του πτηνού, έτσι ώστε να περάσει από πάνω του το δαχτυλίδι. Αφού φτάσουμε στο νύχι του τραβάμε προσεκτικά το πίσω πόδι του πτηνού γι α να βγει από το δαχτυλίδι και να ελευθερωθεί
Ας μην ξεχνάμε ότι :
1.Το δαχτυλίδωμα απαιτεί μια ιδιαίτερη προσοχή από τον εκτροφέα γιατί μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό.
2.Γίνετε την 6 μέρα ζωής του νεοσσού αλλά αυτό δεν είναι και κανόνας. Kάποιο μικρό μπορεί να έχει μείνει πίσω οπότε θα χρειαστεί να πάρει ακόμα μια μέρα ή η ανάπτυξη να γίνετε με πιο γοργά βήματα ( αν εχουμε πχ 2 μικρά μεσα στη φωλιά) οπότε πρέπει να δαχτυλιδώσουμε νωρίτερα. Αυτό απαιτεί συνεχή παρακολούθηση.
3. Πριν δαχτυλιδώσουμε περνάμε το εσωτερικό του δαχτυλιδιού και το πόδι με λίγο epithol ή λάδι ή βαζελίνη. Έτσι καταφέρνουμε να κάνουμε το δαχτυλίδι να γλιστρήσει πιο εύκολα.
5.Πάντα ελέγχουμε την επόμενη ημέρα για κάποιο μικροτραυματισμό ή για κάποια πιθανή απώλεια δαχτυλιδιού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου