Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Καναρίνια και η ιστορία τους

  Το πρώτο πραγματικά πουλί σε κλουβί, είναι το πλέον γνωστό και αγαπητό Καναρίνι (Serinus Canaria).

  Αυτό ήταν το πρώτο πτηνό που πραγματικά εγκλιματίστηκε πλήρως να ζει σε ένα κλουβί. Είναι ένας δυνατός σπίνος από τα Κανάρια Νησιά, Αζόρες και Μαδέρα και λέγεται ότι κατά τον 17ο αιώνα, είχε την προσοχή των μελλοντικών εκτροφέων πτηνών.
  Η εκτροφή του πέρα από τα Ισπανικά σύνορα άρχισε όταν ένα πλοίο με προορισμό το Λιβόρνο στη δυτική ακτή της Ιταλίας ναυάγησε κοντά στη νήσο Έλβα. Σε αυτό το πλοίο ήταν προφανώς μεγάλος αριθμός Καναρινιών , τα οποία διέφυγαν από τα σπασμένα κλουβιά και κατοίκησαν την Έλβα. Ωστόσο, αυτή η διήγηση μπορεί να είναι κάπως απόκρυφη, η ιστορία μπορεί και να αποδείξει ότι τα καναρίνια έχουν εκτραφεί και εξαχθεί από τη Γερμανία κατά τον 16ο αιώνα.
 
  Για τέσσερις αιώνες περίπου τα Καναρίνια, λόγω της φυσικής ομορφιάς, του πολυδύναμου και μελωδικού τραγουδιού και του ειρηνικού χαρακτήρα, παρέμεινε το πιο δημοφιλές πουλί εκτροφής, μέχρι που εκτοπίστηκαν από τα Budgerigar (Melopsittacus undulatus) τα οποία ο John Gould, o πασίγνωστος Άγγλος φυσιολάτρης, συγγραφέας και καλλιτέχνης, έφερε στο σπίτι του, από την Αυστραλία το 1840. Είχε αντιληφθεί το μέγεθος της μανίας και ήταν έτοιμος να ξεκινήσει.

  Σταδιακά τα Budgerigans διασκορπίστηκαν και αναπαράχθηκαν σε όλη την Ευρώπη και κερδίσαν σε δημοτικότητα αυτό το διάστημα. Περιέργως, δεν είναι γνωστό για το πότε "εισέβαλαν" στην Αμερική, αλλά είναι πολύ πιθανό κατά τη διάρκεια της βασιλείας της βασίλισσας Βικτωρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου